Door Be Sited, 4 juli, 2021

Het internet is niet langer verbonden aan uw pc. Meer en meer wordt gebruik gemaakt van mobiele toepassingen zoals smartphones.

Websites moeten dus ontwerpen worden zodat ze op alle mogelijke platformen bruikbaar zijn. Het is hier dat responsive webdesign om de hoek komt kijken.

Responsiviteit is een essentieel onderdeel van een goede website.

Nu is het ontwerpen, voor een verscheidenheid van schermformaten, heel wat meer dan het identificeren van een aantal breekpunten voor populaire apparaten. Je moet niet alleen rekening houden met de afmetingen van het scherm, ook het operating system (IOS, Android, Windows…) speelt een rol.

Het gaat over het maken van een ontwerp voor elke grootte van het scherm.

Het gaat over de prestaties en het waarborgen van snelheid op apparaten die internetverbinding maken via 3G, 4G….

De website moet snel laden op alle apparaten en alle verbindingen. En, belangrijker nog, het gaat uiteraard ook om de inhoud – het ontwikkelen van content die werkt op elk apparaat, en het ontwerpen rond die inhoud.

De gebruikerservaring moet zo goed mogelijk zijn bij het bezoek van de website op een smartphone of tablet.

Het is met andere woorden noodzakelijk om tijdens de vormgeving het mobiele aspect niet uit het oog te verliezen.

In plaats van het ontwerpen van de inhoud en lay-out voor het groot scherm (desktop en laptop pc’s) en vervolgens aan te passen voor de kleinere schermen, kan dan ook gewerkt worden in de omgekeerde volgorde.

Dit geeft een aantal voordelen als het gaat om de inhoudelijke planning, ontwerp en prestaties, evenals het optimaliseren van de code. Het is  efficiënter.